Home Colectiv Cercetare Activitate didactica Servicii Informatii pacienti Legaturi Contact
cazuri

Anevrism de artera comunicanta posterioara - operat

Metastaze cerebrale dupa melanom malign rectal operat

Hidrocefalie interna

Anevrism de artera sylviana dreapta - operat

Tumora cerebrala frontala stinga - astrocitom fibrilar gradul II

Polidiscopatie vertebrala cervicala: HDC5 si HDC6

Schwanom toracal

Chist glioependimar paraventricular operat

Hemangioblastom cerebelos sting operat

1 pacient - 2 tumori - 2 diagnostice histopatologice

Anevrisme bilaterale de artera sylviana - operate

Malformatie arterio-venoasa grad IV Spetzler-Martin occipitala dreapta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact Trimite un e-mail Trimite un e-mail

 

cazul 5

Tumora cerebrala frontala stinga – astrocitom fibrilar gradul II – supravietuire peste 10 ani

I.I. sex F, 45 ani, internata in 1994  pentru sindrom HIC, crize parietale motorii drepte. Examen CT cerebral cu contrast releva o tumora cerebrala frontala stanga pentru care se intervine chirurgical, practicandu-se ablatie totala macroscopica. Examenul anatomopatologic precizeaza diagnosticul de astrocitom fibrilar gradul II. Pacienta se externeaza fara deficite neurologice si cu crize epileptice controlate complet de tratamentul anticritic cu carbamazepina 600 mg/zi. Este indrumata la oncologie pentru  radioterapie.
Se prezinta la controale periodice iar in 1997 la exemnul CT cerebral de control se depisteaza o recidiva tumorala pentru care se reintervine chirurgical. Examenul anatomopatologic precizeaza acelasi diagnostic anatomopatologic de astrocitom fibrilar gradul II. Pacienta continua tratamentul anticritic si nu prezinta deficite motorii focale. Ramane in continuare in evidenta serviciului si se prezinta la controalele periodice.

Tumora cerebrala frontala stinga operata
Tumora cerebrala frontala stinga operata
ct cerebral - 1997
 

  In 1999 se depisteaza o noua recidiva tumorala frontala stinga care este reoperata, dupa care pacienta urmeaza cure citostatice prin serviciul oncologic teritorial. Prezinta frust deficit brahial drept si continua tratamentul anticritic. Dezvolta fenomene de imunodepresie si radiodermita cronica care se accelereaza. Se reintervine chirurgical pentru necroza aseptica de volet iar pe parcursul evolutiei pacienta nu mai tolereaza niciuna dintre tentativele de cranioplastie.

 
Tumora cerebrala frontala stinga operata
Tumora cerebrala frontala stinga operata
ct cerebral - 1999

In 2002 este reevaluata prin examen IRM cerebral cu contrast care arata absenta oricarei recidive tumorale si defectul osos frontal drept.

RMN cerebral
RMN cerebral
irm cerebral - 2002
 

Pacienta continua tratamentul anticritic, prezinta pareza brahiala dreapta, este integrata social si familial, din punctul nostru de vedere supravietuirea la peste 10 ani, fara recidiva si fara progresia tumorii intr-un grad de malignitate mai mare, este considerat in aceasta afectiune un succes terapeutic major.