Multe persoane suferă de epilepsie. De-a lungul anilor, doctorii şi oamenii de ştiinţă au aflat multe despre crize. Au dezvoltat medicamente şi alte tratamente. În ciuda acestor eforturi, unele persoane au încă crize. Sistemul VNS Therapy reprezinta cel mai modern tratament pentru pacientii cu epilepsie, sistem care reduce frecvenţa crizelor, pentru că medicamentele fie nu le-a controlat în mod adecvat sau au avut efecte secundare grave.

Sistemul VNS Therapy trimite un impuls electric slab către un  nerv care merge la creier. Acest nerv se numeşte nervul vag. Tratamentul reprezintă stimularea nervului vag ([VNS] Therapy [VNS Therapy®]).

Sistemul VNS are mai multe piese implantabile şi neimplantabile.

Generatorul de impulsuri

Principala piesă este generator de impulsuri, denumit uneori şi un stimulator. La fel ca stimulatoarele cardiace, care sunt utilizate din 1958 pentru a controla probleme cardiace, generatorul de impulsuri este controlat de computer şi funcţionează pe baterii. Trimite semnale prin electrozii sondei către creier prin intermediul nervului vag stâng. Acest semnale ajută la reducerea frecvenţei şi a duratei crizelor’.

Plasarea generatorului de impulsuri şi a sondei

Generatorul de impulsuri este plasat sub piele, în zona superioară a toracelui. Sonda conectează generatorul de impulsuri la nervul vag. Este ataşată la nervul vag pe partea stângă a gâtului. Un chirurg implantează generatorul de impulsuri şi sonda pe durata unei intervenţii chirurgicale care, de obicei, durează 1-2 ore. Mai târziu, doctorul dumneavoastră reglează generatorul de impulsuri să livreze stimulare periodică timp de 24 de ore pe zi (de exemplu 30 de secunde pornit şi 5 minute oprit).

Durata de viaţă a generatorului de impulsuri

Bateria din generatorul de impulsuri poate dura între 1 şi 16 ani.

Durata de viaţă depinde de aceşti factori:

  • Modelul generatorului de impulsuri
  • Parametrii pe care îi alege doctorul dumneavoastră
  • Interacţiunea sondei cu nervul vag de-a lungul timpului.

Când se termină bateria generatorului dumneavoastră de impulsuri, generatorul de impulsuri trebuie să fie înlocuită pentru a continua să beneficieze de sistemul VNS Therapy. Acest lucru presupune o intervenţie chirurgicală suplimentară. Intervenţia chirurgicală presupune anestezie şi în general durează mai puţin de oră pentru a se încheia.

Efecte secundare

Unele efecte secundare sunt asociate cu sistemul VNS Therapy şi stimularea. Drept regulă, devin din ce în ce mai puţin observabile de-a lungul timpului pentru cei mai mulţi dintre pacienţi. Sistemul VNS Therapy nu este un medicament. Nu produce efecte secundare toxice asociate cu medicamentele asupra sistemului nervos central. Cel mai comun efect secundar este răguşeala. Alte trei efecte secundare comune sunt durerile în gât, dispneea şi tusea. De obicei, aceste probleme apar numai pe durata stimulării (când ciclul este pornit). În majoritate, durează în jur de 30 de secunde la fiecare 50 minute. Majoritatea oamenilor care suferă de răguşeală, cât şi de celelalte trei efecte secundare, o tolerează bine şi o observă din ce în ce mai puţin o dată cu trecerea timpului.

Beneficiile sistemului VNS Therapy

  • Frecvenţa redusă a crizelor de epilepsie (Terapia VNS reduce de cele mai multe ori rata crizelor. Unii pacienţi au raportat o scădere mare, alţii doar o uşoară reducere şi chiar alţii care nu au raportat nicio scădere. Per total, pacienţii implicaţi în studiile clinice VNS Therapy au simţit o scădere semnificativă statistic (important din punct de vedere matematic) a ratelor crizelor).
  • Crize mai puţin severe şi mai scurte
  • O mai bună recuperare după crize (perioada postaccesuală)
  • Stare de bine
  • Dispoziţie mai bună
  • O mai bună vigilenţă, memorie şi aptitudini de gândire
  •  
  • Mai puţin vizite la camera de gardă

Intervenţia chirurgicală (operaţia)

Intervenția chirurgicală durează 1-2 ore şi de obicei presupune anestezia generală. Neurohirurgul face o mică incizie pe partea stângă a gâtului şi o a doua incizie sub claviculă în piept sau la subraţ. Apoi trece sonda pe sub piele între cele două incizii., dupa care ataşează celălalt capăt al sondei la generatorul de impulsuri, care este apoi plasat într-un „buzunar” creat la locul inciziei care a fost făcut sub claviculă. În final, chirurgul închide inciziile.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează