Hematomul subdural acut

Este o colecție sanguină constituită între dura-mater și creier.

Etiopatogenie

Cauza este întotdeauna traumatică, substratul etiologic fiind ruptura unei vene (temporală anterioară sau posterioară, venă emisară, sinusul longitudinal superior), a unei artere sau un focar de dilacerare cerebrală.

Tablou clinic

Manifestările clinice survin imediat posttraumatic. Cel mai adesea, hematomul subdural acut se manifestă printr-o comă brutal instalată. Alteori copiază evoluția hematomului extradural, cu interval liber, urmat de tulburări de conștientă, deficit controlateral, midriază homolaterală, comă, și în final decerebrare. Uneori, hematomul subdural acut este relativ bine tolerat, pacientul prezentând semne minime de HIC și tulburări minore de conștiență.

Explorari complementare

Examenul CT cerebral  este esențial, întrucât diagnosticul hematomului subdural acut nu se poate baza doar pe tabloul clinic.

Tratament

Nu exista un tratament chirurgical univoc al hematomului subdural acut, conduita terapeutică fiind adeseori școlastică.

Prognosticul este sumbru, mortalitatea globală fiind de 40%. Dacă pacientul traumatizat este operat în primele patru ore, mortalitatea scade la 30%. După acest interval de patru ore, mortalitatea creste la 90%.

 

Hematomul subdural cronic

este o colecție sanguină cu sediul între dura mater și creier.

Etiopatogenie

Hematomul subdural cronic se constituie lent, în mai multe săptămâni, uneori luni, ca urmare a unui traumatism minor, ce trece adeseori neobservat. Afectează vârstele extreme: nou-născut, copil mic și bătrânii.

Tablou clinic

Simptomatologia apare posttraumatic după mai multe săptămâni, pacientul acuzând cefalee, tulburări de comportament cu alură de demență sau lentoare în gândire și activitate. Semnele de focar sunt frecvente. Adesea pacientul acuza simptome de iritație meningiană.

Diagnosticul clinic se bazează pe secvențialitatea clasică: traumatism minor - interval liber lucid de săptămâni, sau luni - agravare cu instalarea simptomelor neurologice de focar și a fenomenelor de HIC.

Explorari complementare

Examenul CT cerebral este investigația de elecție, rapidă, ce permite aprecierea localizării, volumului și efectului de masă produs de colecția sanguină.

Tratament

În hematoamele subdurale cronice, atitudinea terapeutică este în corelație cu tabloul clinic și aspectul CT cerebral. Hematoamele subdurale cronice cu volum mic (lamă de hematom subdural) sunt în general sărace ca simptomatologie. Abstinența chirurgicală, supravegherea clinică și reexaminarea CT este regula. În hematoamele subdurale cronice cu volum mare și simptomatologie patentă, tratamentul este chirurgical și încununat de rezultate spectaculoase.