Glioamele de grad inalt sunt o categorie de tumori cerebrale maligne heterogena si care includ urmatoarele tipuri de tumori:
Glioblastomul multiform (GBM) este in prezent cea mai frecventa tumora primara a creirului.
Glioblastoamele primare sunt intalnite cel mai frecvent, iar pacientii nu prezinta istoric de tumora gliala cerebrala. Cel mai frecvent, acest tip de tumora apare la persoane varstnice (cu o medie de varsta in general de 55 ani) si cu un istoric al bolii foarte scurt, de regula sub 3 luni.
Glioblastoamele secundare se dezvolta prin degenerarea maligna a unor glioame de grad mic (astrocitom grad II sau III WHO). Pacientii sunt tineri (media varstei este de 40 ani) iar istoricul bolii este de regula mai lung.
Istoricul bolii, între apariţia primului simptom şi diagnostic este în jur de trei luni. Simptomele la debutul bolii sunt: cefaleea, epilepsia, tulburările de comportament şi deficitul senzitivo-motor controlateral. În perioada de stare cele mai frecvente semne clinice sunt deficitul senzitivo-motor controlateral, afectarea nervilor cranieni, tulburările de comportament şi edemul papilar.
Examenul CT cerebral evidenţiază o leziune hipodensă cu priză de contrast adesea neregulată. Frecvent leziunea este înconjurată de edem. Fixarea substanţei de contrast este direct proporţională cu gradul de neovascularizație.
Examenul IRM este superior, permiţând definirea limitelor tumorii.
RMN cerebral: glioblastom occipital stang
Tratamentul este multimodal şi include: tratamentul chirurgical, radioterapia şi chimioterapia.
Tratamentul chirurgical este de primă intenţie. Când contăm postoperator pe o calitate satisfăcătoare a vieţii şi o supravieţuire de cel puţin trei luni, se va tenta o rezecţie radicală. În cazul tulburărilor neurologice grave ce nu se vor ameliora postoperator sau la bătrâni, se va efectua o biopsie în scop diagnostic. Reintervenția pentru recidivă este justificată în condiţiile unei stări clinice satisfăcătoare.
Tumora parietala stanga (Glioblastom)
Radioterapia. Majoritatea protocoalelor recomandă administrarea unei doze de 50-60 Gray fracţionată pe durata a şase săptămâni. Ȋn ultimul timp se preferǎ efectuarea radioterapiei focale (conformaționale) a patului tumoral și a creierului din imediata vecinǎtate ȋn locul iradierii ȋntregului creier („whole-brain”), pentru a reduce la minim efectele secundare. Tratamentul prelungeşte supravieţuirea medie cu 50-100%, adică în jur de şase luni. În cazuri de recidivă tumorală, radioterapia interstiţială cu Iod 125 este eficientă.
Chimioterapia. Cei mai eficienţi agenţi chimioterapeutici sunt nitrozoureele. Procentul de răspuns terapeutic este de aproximativ 50%, cu ameliorarea stării clinice sau stabilizarea stării generale cu o durată de şase-nouă luni. Un agent alchilant relativ recent introdus, temozolomida, are un efect favorabil ȋn prelungirea supraviețuirii și a calitǎții vieții la pacienții cu glioblastom și astrocitom anaplazic și este relativ bine tolerat.
Ținȃnd cont de datele menționate, schema actualǎ de tratament standard a glioamelor maligne constǎ ȋn: exereza chirurgicalǎ, cȃt mai largǎ, urmatǎ de radioterapie convenționalǎ (50-60 Gray) și administrare oralǎ de temozolomid, minim 6 cicluri.
Prognosticul pacientilor cu glioblastom este de regula infaust, cu o supravietuire de regula sub 12 luni.