Metastazele intracraniene sunt cele mai comune şi devastatoare complicaţii neurologice ale cancerului sistemic. Metastazele se pot răspândi la craniu, parenchim cerebral, dura mater, leptomeninge şi infrecvent la glanda pituitară, glanda pineală sau plexul coroid. Cel mai frecvent site metastatic intracranian este parenchimul cerebral. Adesea, metastazele cerebrale apar în conjuncţie cu metastazele cu alte localizări, cum ar fi: craniul, dura sau leptomeningele, dar cele mai multe serii nu le raportează.
Cele mai comune tumori primare care metastazează în creier sunt: cancerul pulmonar, cancerul de sân şi melanomul, care totalizează 67 - 80% din metastazele cerebrale. Oricum, orice tip de cancer poate disemina la creier. Deşi în multe cazuri metastazele cerebrale se dezvoltă la pacienţii cu cancer cunoscut, adesea ele au origine într-o tumoră primară necunoscută, care poate să nu fie găsită nici măcar la autopsie. Aproximativ 60 - 80% din pacienţii care se prezintă pentru metastaze cerebrale au şi metastaze sistemice sincrone, dintre care metastazele pulmonare sunt cele mai frecvente.
Are o importanţă covarsitoare în diagnosticul şi managementul bolii metastatice a SNC. Ea poate oferi confirmarea iniţială a unei boli maligne suspectate în prealabil la pacienţii cu simptome neurologice, poate confirma boala metastatică în evaluarea unui neoplasm sistemic cunoscut şi poate fi utilizată pentru a stadializa şi restadializa interesarea SNC în timpul tratamentului. Diagnosticul diferenţial la un adult ce se prezintă cu semne şi simptome sugerând o tumoră cerebrală include atât condiţii neoplazice cât şi nonneoplazice. Imagistica neuroradiologică este o modalitate majoră de diagnostic în evaluarea tumorilor cerebrale. Aceste studii sunt critice pentru planningul preoperator şi ele oferă adesea informaţii despre etiologia masei lezionale. Deşi neuroimagistica nu poate oferi o histologie specifică, aspectele caracteristice ale unor tumori pot sugera cu destulă acurateţe uneori diagnosticul.
Deşi RMN-ul este mai sensibil decât CT în detectarea metastazelor cerebrale, CT rămâne o unealtă vitală în evaluarea iniţială a managementului perioperator. Tehnicile RMN avanasate, cum ar fi MRS (magnetic resonance spectroscopy), MRP (magnetic resonance perfusion), DWI (difusion weighted imaging) şi DTI (diffusion tensor imaging) pot fi de asemenea, utilizate pentru a ajuta diferenţierea metastazelor cerebrale de alte patologii şi pentru a monitoriza răspunsul la tratament. Studiile de medicină nucleară, inclizând 18-fluoro-deoxyglucose positron emission tomography (FDG-PET) şi alte metode imagistice moleculare pot juca un rol mai mare în viitor.
Metastazele cerebrale apar la 15-40% din pacienţii cu cancer, mulţi dintre aceştia fiind asimptomatici. Anumite neoplasme sunt adesea asociate cu metastaze cerebrale, incluzând cancerul pulmonar, cancerul de sân, melanomul, cancerul de colon, pancreas, testicule, ovare, cancerul renal deşi există multe raportări de cazuri cu boli metastatice de la variate tipuri de cancer. Detectarea metastazelor cerebrale este importantă pentru stadializarea iniţială a pacientului cu neoplasm sistemic. În unele cazuri, prezenţa metastazelor cerebrale intră în atenţia clinică prin noi semne şi simptome neurologice şi atunci imagistica este indicată la aceşti pacienţi.
CT fără substanţă de contrast este prima linie imagistică pentru pacienţii cu noi deficite neurologice, deoarece este uşor de obţinut, bine tolerată şi poate exclude rapid urgenţele ameninţătoare de viaţă, cum ar fi hemoragia, hidrocefalia şi efectele de masă semnificative. Metastazele cerebrale afişează anumite caracteristici pe secţiunile CT şi RMN. Ele tind să fie localizate la joncţiunea dintre substanţa cenuşie/albă şi la zonele de graniţă dintre teritoriile arteriale majore. Până la 80% din metastazele cerebrale apar în emisferele cerebrale, 15% în cerebel şi 3% în ganglionii bazali. Anumite cancere pot metastaza preferenţial în fosa posterioară, incluzând cancerul uterin, cel de prostată şi tumorile primare gastro-intestinale. Ocazional tumorile pot metastaza în plexul coroid, ventriculi, glanda pituitară şi leptomeninge. Rar unele tumori maligne, incluzând limfomul se pot răspândi de-a lungul sau în vasele cerebrale. Metastazele cerebrale pot fi solitare sau multiple. Metastazele solitare apar în aproximativ 50% din situaţii; în 20% din cazuri apar 2 leziuni şi în 30% din cazuri se identifică 3 sau mai multe leziuni. Unele tumori (cancerul de sân, renal, colon, tiroidă) sunt mai comun solitare, în timp ce altele (cancerul pulmonar şi melanomul) tind să fie multiple. Oricum, numărul metastazelor cerebrale este irelevant pentru a sugera tipul tumorii primare. Caracteristicele imagistice ale metastazelor pot sugera patologia subjacentă. De exemplu, metastazele care clasic prezintă hemoragie sunt melanomul, choriocarcinomul, carcinomul renal şi cancerul tiroidian. Metastazele de cancer pulmonar sunt de asemenea cunoscute a sângera.
CT cerebral: Metastaza cerebeloasa stanga cu hidrocefalie secundara
CT cerebral (contrast): Metastaza cerebrala parieto-occipitala dreapta (metastaza de carcinom)
RMN-ul cu substanţă de contrast este uzual singurul test necesar pentru a evidenţia o tumoră cerebrală. Este un test screening sensibil pentru metastazele cerebrale şi este, de asemenea, utilă pentru evaluarea leziunilor de masă găsită la NECT pentru a ajuta la diagnosticul diferenţial. RMN-ul poate sugera uneori tipul de leziune tumorală. În afară de vizualizarea tumorii şi a relaţiei acesteia cu parenchimul normal înconjurător, RMN este, de asemenea superioară CT pentru evaluarea meningelului, a spaţiului subarahnoidian şi a fosei posterioare şi pentru definirea distribuţiei vasculare a anomaliei. În plus, ghidurile Federaţiei Europene a Societăţilor de Neurochirurgie din 2006 pentru diagnosticul şi tratamentul metastazelor cerebrale sugerează RMN în cazurile în care chirurgia sau radiochirurgia sunt în plan, pentru a detecta leziunile adiţionale; în cazurile în care CT este negativ, dar există o puternică suspiciune clinică pentru metastaze la un pacient cu neoplasm primar cunoscut şi la pacienţii la care CT nu este concludent în determinarea tipului neoplazic sau nonneoplazic al unei leziuni.
RMN cerebral: metastaza cerebeloasa stanga
Este complex, multimodal si include:
Obiectivele rezecţiei chirurgicale a metastazelor cerebrale unice sau multiple sunt:
Rezecţia chirurgicală este indicată atât pentru pacienţii cu metastaze unice cât şi multiple. Candidaţii pentru chirurgie sunt selectați prin analizarea atentă a statusului clinic al pacienţilor, accesibilitatea la tumoră şi histologia cancerului primar.